085 - 90 22 847 | Mijn OndernemenPlus

Oei, ik groei! Hoe word ik de baas?

Je bent al enige tijd lekker bezig als (zelfstandig) ondernemer en de zaken lopen goed. Zo goed zelfs dat je eigenlijk vol zit, maar de aanvragen blijven binnen komen. Dat betekent dat het hoog tijd is om te groeien en (extra) personeel aan te nemen. Je verandert ineens van specialist in manager en dat kan best een uitdaging zijn!

Deze tips helpen je om succesvol baas te worden van je eigen bedrijf.

Download nu de checklist Grip op groei
 

1. Hoe ga jij persoonlijk met deze verandering om?

Jouw eigen rol verandert definitief in iedere nieuwe fase van je bedrijf, zo ook nu. Als ondernemer ben en blijf jij de spil in je eigen bedrijf. Maar in welke rol en met welke taken komen jouw persoonskenmerken en – kwaliteiten het beste tot uiting? Wat is jouw  meerwaarde voor je eigen bedrijf? Ontdek dit door het maken van het OndernemersProfiel en de persoonlijke toelichting van een ervaren ondernemerscoach en mede-ondernemer.

Download info Ondernemersprofiel

2. Maak een plan
Begin niet zomaar met het aannemen van personeel als je merkt dat je teveel werk hebt. De opdrachten die blijven liggen bepalen dan de keuze voor een nieuwe werknemer. Maar misschien zijn dit wel opdrachten die eenmalig voorkomen of waar je liever vanaf wilt. Maak daarom eerst een plan om te bepalen waar je met je bedrijf naartoe wilt.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Van welke opdrachten of klanten word je gelukkig?
  • Waarin wil je groeien? Wil je meer van een bepaald soort klanten of wil je een product of dienst meer verkopen?
  • Wat moet je nog doen en wat heb je al in huis om dit te bereiken?
  • Welk personeel sluit daarbij aan?

3. Personeel aannemen
Als je weet waar je met je bedrijf naartoe wilt en welk personeel daarvoor nodig is, kun je de juiste mensen gaan aannemen. Bepaal het functieprofiel waaraan de werknemer(s) moet(en) voldoen. Zorg ervoor dat je hier ook een aantal taken die je normaal gesproken zelf uitvoert in opneemt! Jij verandert namelijk in manager en kan niet meer alles zelf doen.

4. Delegeren en loslaten
Wanneer je het juiste personeel in huis hebt komt je de grootste uitdaging in de transitie naar manager tegen. Je moet namelijk leren delegeren. Als je altijd (bijna) alles zelf hebt gedaan kan dit voelen alsof je de controle kwijtraakt. Toch is delegeren ontzettend belangrijk, voor je eigen gezondheid en voor die van je bedrijf!

Begin met kleine taken om vertrouwen op te bouwen tussen jou en de werknemer. Wanneer het vertrouwen er is kun je ook taken met meer uitdaging gaan delegeren. Zorg dat de verwachtingen van het eindresultaat duidelijk zijn, maar stippel niet de hele weg uit. Je wilt namelijk dat je personeel initiatief toont en zich kan ontwikkelen. Onthoud dat het niet erg is om fouten te maken en dat je werknemers daarvan leren.

Sta jij ook op het punt om uit te breiden? Volg dan bovenstaande tips om succesvol baas van je eigen bedrijf te worden. Hoe ver wil jij groeien?

Download nu de checklist Grip op groei

Jeanne Nijssen

Directeur Handelsonderneming Nijssen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi.

Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum. Nam quam nunc, blandit vel, luctus pulvinar, hendrerit id, lorem. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. Nullam quis ante.

Maak een afspraak om kennis te maken »