085 - 90 22 847 | Mijn OndernemenPlus

Nooit meer afhankelijk van krediet van de bank! 4 alternatieve financieringsvormen

Is krediet van de bank je enige financieringsbron als ondernemer? Dan loop je het risico om in geldnood te raken! In onze vorige blog vertelden we je al dat teveel focus op krediet van de bank een van de redenen is waarom ondernemers in 2018 weer meer problemen hebben met hun financiën. Het werkt goed om aan werkkapitaal te komen door een mix van verschillende, alternatieve financieringsvormen samen te stellen.

1.Crowdfunding
Met crowdfunding komen de benodigde financiële middelen van een grote groep mensen af. Je kunt terecht op verschillende crowdfundingplatformen als je op zoek bent naar een lening, sponsors of donaties voor je project. Het voordeel van crowdfunding is dat de risico’s onder de investeerders verdeeld worden. Veel mensen investeren namelijk een relatief laag bedrag. Daarnaast is een crowdfundingsactie een goede gelegenheid om de media op te zoeken en je bedrijf op de kaart te zetten! Houd er wel rekening mee dat een crowdfundingsactie veel voorbereiding vergt.

2. Subsidies
Als ondernemer denk je misschien niet meteen aan subsidies als je aan financiering denkt. Toch zijn er vanuit de overheid veel verschillende mogelijkheden. De subsidies die je als ondernemer aan kunt vragen zijn in te delen in 3 categorieën:

  • Fiscale korting, bijvoorbeeld op loonkosten van research & development-medewerkers of bij investeringen in duurzame gebouwen;
  • Subsidies waarbij de overheid een deel van een innovatieve of duurzame investering op zich neemt;
  • Rentedragende lening van de overheid in geval van marktfalen, bijvoorbeeld als je nog geen klanten hebt.
    Meer informatie

3. Leasing
Leasing is een vorm van financiering die we vaak in het bedrijfsleven terugzien. De leasemaatschappij koopt een object dat je als ondernemer kunt gebruiken. Het voordeel van leasen is dat de leasemaatschappij vaak 100% van de waarde voor zijn rekening neemt, terwijl de bank hooguit 70% zal financieren. Als ondernemer weet je bij leasen ook precies waar je aan toe bent. Iedere maand betaal je een vast bedrag waar je in je budget en liquiditeitsprognose rekening mee kunt houden.

4. Debiteurenfinanciering
Heb jij veel openstaande facturen die samen een groot bedrag vertegenwoordigen? Dat geld zou je natuurlijk het liefste vandaag al willen investeren. Door gebruik te maken van debiteurenfinanciering of factoring kan dat! Er bestaan namelijk factoringbedrijven die je facturen kopen en binnen 24 uur aan je betalen. Tegen een vergoeding van een aantal procent van het factuurbedrag wachten zij dan op de betaling. Vooral voor bedrijven met een seizoensgebonden omzet kan dit interessant zijn om meer werkkapitaal te verkrijgen.

Financieringsmix
Om minder afhankelijk te zijn van krediet van de bank, kun je je financiering uitbreiden met bovenstaande vormen. Het is altijd beter om een combinatie van verschillende financieringen te gebruiken voor het minste risico. Moeite met het samenstellen van de juiste mix? Neem contact op met een van onze ervaren ondernemerscoaches!

Contact opnemen

Jeanne Nijssen

Directeur Handelsonderneming Nijssen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi.

Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum. Nam quam nunc, blandit vel, luctus pulvinar, hendrerit id, lorem. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. Nullam quis ante.

Maak een afspraak om kennis te maken »