085 - 90 22 847 | Mijn OndernemenPlus

Schrikbarend weinig ondernemers klaar voor de AVG! Jij wel?

25 mei 2018, de dag dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing wordt komt steeds dichterbij. Toch zijn er nog schrikbarend weinig ondernemers klaar voor. Sommigen zijn nog nog niet eens begonnen met de voorbereidingen. En dat terwijl de boetes niet mis zijn! Hoog tijd om jezelf klaar te stomen.

Ben jij al klaar voor de AVG? Download de checklist!

Download de AVG checklist


Waarom is de AVG van toepassing op mijn bedrijf?
Met de AVG worden er strengere regels gesteld aan de manier waarop je met persoonsgegevens omgaat. Iedereen wordt zich namelijk steeds meer bewust van zijn of haar privacy. Jouw klanten willen dus ook dat je zorgvuldig met hun gegevens omgaat. Misschien realiseer jij het niet, maar als bedrijf kom je al snel in aanraking met persoonsgegevens. Denk bijvoorbeeld aan e-mailadressen, betaalgegevens, aankopen, creditcardnummers, geboortedata, etc.

Waar moet je op letten?
Een aantal zaken waar je op moet letten met de komst van de AVG is dat je geen onnodige gegevens verzamelt, je goed beveiligd bent en dat je je bestanden opschoont.

Verzamel geen onnodige gegevens
Wil je dat iemand zich inschrijft voor je nieuwsbrief? Dan is het natuurlijk niet nodig om zijn of haar geboortedatum te weten. Vraag daar dan ook niet naar! Je mag alleen maar naar relevante gegevens vragen. Daarnaast wil je zelf ook niet teveel gegevens waar je niets aan hebt verzamelen. Hoe minder data je verzamelt, hoe minder er mee mis kan gaan.

Zorg voor goede beveiliging
Zorg er daarnaast voor dat de gegevens die je verzamelt goed zijn beveiligd. Bijvoorbeeld met een SSL-certificaat dat zorgt voor een versleutelde verbinding op je website (aangegeven door het groene slotje in de adresbalk). Daarmee kunnen de gegevens die iemand invult op je website, bijvoorbeeld in een contactformulier, niet door anderen uitgelezen worden.

Verder is het ook goed om na te gaan of de systemen waar je mee werkt goed beveiligd worden. Denk bijvoorbeeld aan je webshop of e-mailmarketingsysteem. Zoek uit of deze bedrijven hun gegevens in Europa opslaan (een vereiste van de AVG) en of je een verwerkersovereenkomst met ze kunt sluiten. Daarin is opgenomen dat de verwerker (het bedrijf waar je mee samenwerkt) voldoende garanties biedt om de bescherming van persoonsgegevens te waarborgen.

Schoon je bestanden op
De AVG geeft een mooie aanleiding om je data eens op te schonen. Verwijder niet alleen onnodige gegevens die je hebt verzameld, ook mensen waar je geen expliciete toestemming hebt gekregen zul je uit je bestanden moeten schrappen.

Misschien denk je nu: “Help! Houd ik dan nog wel iemand over voor mijn nieuwsbrieven of andere marketingdoeleinden?” Omdat je mensen expliciet om toestemming moet vragen om ze te mogen mailen of hun gegevens op te slaan, weet je wel dat degenen die overblijven erg geïnteresseerd zijn. En is het niet beter om te werken met een klein maar kwalitatief bestand dan met een grote, kwantitatieve prullenbak?

OndernemenPlus organiseert speciale AVG workshops met experts!

Blijkt na het invullen van de checklist dat je niet klaar bent voor de AVG? En wil je weten wat je daar op korte termijn aan kunt doen, meld je dan nu aan voor de workshop.

Aanmelden voor de workshop AVG & e-mailmarketing

Jeanne Nijssen

Directeur Handelsonderneming Nijssen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi.

Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum. Nam quam nunc, blandit vel, luctus pulvinar, hendrerit id, lorem. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. Nullam quis ante.

Maak een afspraak om kennis te maken »