085 - 90 22 847 | Mijn OndernemenPlus

Voorkom geldproblemen als ondernemer: vermijd deze valkuilen!

Als ondernemer is het ondanks de groeiende economie lastig om je hoofd boven water te houden. Steeds meer bedrijven hebben dan ook te maken met geldproblemen. Bijvoorbeeld doordat ze alleen afhankelijk zijn van krediet van de bank en daardoor risico lopen. Zo zijn er nog een aantal valkuilen die je beter kunt vermijden.

1. Geen geld opzij zetten voor de belastingdienst
Helaas herkenbaar voor veel ondernemers. De facturen worden betaald inclusief BTW en al het geld wordt direct weer uitgegeven. Na een paar maanden valt de belastingaanslag op de mat. Zorg er dus voor dat je altijd geld opzij zet voor je belastingen en/of stort de ontvangen BTW bedragen direct op een aparte rekening. Dit geldt ook voor de IB aangifte in de eenmanszaak. Als je geen voorlopige aanslag ontvangt, reserveer hiervoor.

2. Niet achter onbetaalde facturen aangaan
Niets is vervelender dan om achter onbetaalde facturen aan te moeten gaan. Je stelt het daarom misschien liever uit en denkt dat de klant toch wel zal betalen. Sommige klanten betalen zelfs stelselmatig te laat. Maar als je dit door de vingers blijft zien, word je door je klant als bank gebruikt. Uiteindelijk kan dit je in financiële problemen brengen. Zorg daarom voor een goed debiteurenbeleid om geldnood te voorkomen.

3. Geldstromen door elkaar laten lopen
Met name in de eenmanszaak loopt vaak het gebruik van de bankrekeningen door elkaar. Door geld over te boeken van zakelijk naar privé en vice versa raak je het overzicht kwijt waardoor het inzicht verdwijnt wat je privé werkelijk gebruikt. Voorkom dit door bijvoorbeeld maandelijks een vast bedrag naar privé over te maken, het gebruik van de bankpassen en creditcards strikt te beheren en het openen van meerdere rekeningen met een duidelijk doel bijvoorbeeld; sparen, pensioen, onkosten etc..

4. Geen verzekering afsluiten
Verzekeringen zijn alleen maar onnodige rompslomp, toch?  Want je bent toch nooit ziek? Hoe duur het ook lijkt, het is altijd verstandig om als ondernemer verzekeringen af te sluiten. Misschien raak je bijvoorbeeld wel een keer arbeidsongeschikt, of gaat er een keer per ongeluk koffie over de gloednieuwe computer van een klant. Dan kunnen een arbeidsongeschiktheids- en aansprakelijkheidsverzekering echt geen kwaad.

5. Teveel van je winst opsnoepen
Ondernemers met een eenmanszaak betalen vanuit de behaalde winst. Als je meer geld opneemt voor privé dan het uiteindelijke resultaat dat je behaalt, loopt je eigen vermogen terug. Je kunt hierdoor in financieringsproblemen komen, zeker als je eigen vermogen negatief wordt.

Bij DGA’s in een BV zien we vaak dat men meer opneemt dan het uitgekeerde salaris. Zo ontstaat er een vordering van de BV op de DGA. Als de vordering te hoog wordt, kan de fiscus dit zien als loon en moet je hierover alsnog inkomstenbelasting betalen.

6. Afhankelijk zijn van 1 financieringsbron
Als je je teveel focust op 1 financieringsbron, loop je risico om in geldnood te raken. Dat maakt het namelijk moeilijk om genoeg geld vrij te krijgen voor plannen die je uit moet voeren om te groeien. Een tekort aan werkkapitaal zorgt ervoor dat je ten onder gaat. Zorg er daarom altijd voor dat je niet alleen afhankelijk bent van de bank, maar denk ook eens aan alternatieve financieringsvormen. Voor tips zie ook de blog van 11 juni.

Hulp nodig om geldproblemen te voorkomen of je financiën weer op de rit te krijgen?

Neem contact op met een van onze ervaren ondernemerscoaches!

Jeanne Nijssen

Directeur Handelsonderneming Nijssen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi.

Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum. Nam quam nunc, blandit vel, luctus pulvinar, hendrerit id, lorem. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. Nullam quis ante.

Maak een afspraak om kennis te maken »