085 - 90 22 847 | Mijn OndernemenPlus

Steeds meer ondernemers in geldnood. Hoe komt dit?

Alhoewel het goed gaat met de economie, hebben steeds meer ondernemers te maken met geldproblemen. Aan het begin van dit jaar steeg, voor het eerst sinds 2013, het aantal zelfstandige ondernemers dat een beroep deed op bijstandsverlening. Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) verwacht het komende half jaar dan ook meer faillissementen. Maar hoe kan dit als de economie juist aantrekt?

Verzadigde markten
Niet iedere sector heeft het zwaar. De bouw en detailhandel doen het bijvoorbeeld erg goed. Maar vooral in verzadigde markten hebben ondernemers te maken met geldproblemen. Hoe meer concurrenten erbij komen, hoe beter je voorbereid moet zijn. Ben je dat niet, dan is er snel een concurrent die het beter doet dan jij en ga je ten onder.

Niet alleen moet je ervoor zorgen dat je kwalitatieve producten of diensten levert, het is ook van groot belang om je te onderscheiden. In een volle markt kan het voor potentiële klanten moeilijk zijn om door de bomen het bos nog te zien. Het moet dan meteen duidelijk zijn waarom iemand voor jouw product of dienst moet kiezen.

Weten hoe onderscheidend jouw onderneming is?

Download de checklist!


Tekort aan werkkapitaal
Wanneer je onderneming groeit, zul je meer verkopen maar de opbrengsten daarvan heb je vaak niet meteen binnen. Daarnaast wil je een grotere voorraad aanleggen en dat kost geld. In veel gevallen moet je dit eerder betalen dan de betalingen van je klanten binnenkomen. Hierdoor is er een (tijdelijk) tekort aan werkkapitaal. Vooral in deze periode kan dit spelen, als in mei het vakantiegeld betaald moet worden, daarna de loonheffing (juni) en in juil BTW. Hoe langer het tekort aan werkkapitaal aanhoudt, hoe groter de kans op faillissement. Zorg dus dat je je goed voorbereid, inzicht hebt in je geldstroom en de groei in goede banen leidt.

Tips liquiditeitsprognose


Teveel focus op financiering van de bank

Veel ondernemers focussen zich nog steeds op krediet van de bank als enige financieringsbron. Daardoor lopen MKB’ers veel risico om hun plannen niet uit te kunnen voeren. En voor startende of groeiende bedrijven is dit natuurlijk cruciaal. Daarom is het van belang dat er ook alternatieve financieringsbronnen worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding, subsidies en leasen. Vaak werkt het goed om een mix van verschillende financieringsvormen samen te stellen.

Hulp nodig om geldproblemen te voorkomen of je financiën weer op de rit te krijgen? Neem contact op met een van onze ervaren ondernemerscoaches!

Jeanne Nijssen

Directeur Handelsonderneming Nijssen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi.

Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum. Nam quam nunc, blandit vel, luctus pulvinar, hendrerit id, lorem. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. Nullam quis ante.

Maak een afspraak om kennis te maken »